Finished Project – Rushmore Road

London is known for being a metropolitan city of culture and wealth. With it comes a demand for property to accommodate a large and overwhelming population. The flurry of such a prosperous city calls for the use of space in unconventional and unique ways.

The project aim was to maximise the building footprint in the development of Rushmore Road in partnership with ZCD Architects. The challenge of redeveloping an infill site is made apparent to the lack of space and close proximity to sensitive surroundings.

The new build house sits on an 11m x 8m site, constrained by houses on all sides. The building site was originally a post-war, single storey building used as a builder’s yard before it was demolished.

To capitalize on the footprint, we focused on increasing the area compacity by reducing the structural perimeter of the building. Slender walls were logically designed in order to minimise structural compacity by 50%. This created more interior space for the client and allowed for more necessary head height.

Communal areas were designed to range in floor elevations. These proportions related to an illusion of varied height which worked with the increased floor to ceiling ratio, enhancing connectivity throughout.

The steel frame and the blockwork walls were used along with the floor joists to further express the anticipated design. Integrating exposed structural elements helps optimise space efficiency and serves as attractive design features. A feature staircase was designed from the ground to the first floor with steel flat plate stringers laser cut to allow the solid timber treads to bear directly onto the stringer.

The external focal feature is the CNC cut metal cladding, made of Corten, or “weathered” steel, that accentuates the house’s character because of its unique texture and colour.

This project is an example of how complex sites can be challenged creatively while supporting the new London Plan that encourages developers to build new housing units on small sites. Rushmore Road has been shortlisted for the 2018 Hackney Design Awards.

 

Project Focus – Larch House

Larch House is a bespoke Victorian residential property, aesthetically brought to life with Nicholas Szczepaniak Architects. The family home in North London was designed to retain its original Victoria spatial proportions, while extensive refurbishments and reconfigurations were added according to the aspirations of the clients. The tight space and proximity to party walls meant the project was designed in mind of planning regulations and to elevate the space’s potential.

The vision for Larch House was to design an open space using light, exposed structural elements for architecture expression and an evident contrast to the other half of the house. The focus was to create illusive “lightness” to the structure through selective material and technical design.

The works included the development of a new side and rear wrap around extension, uniquely conceived as a contemporary interpretation of Australian veranda structure. The brief specified creating a unit that acted as a threshold space between the lighter areas of the garden and darker areas of the property, uplifting the kitchen and dining room.

The exposed structural elements were focal to the space and aesthetics of the project. New reinstated skirting boards and cornice features were added and support mechanisms like the distinctive beams further expressing the aspired conception of the property. The engineered larch beams measured at 400mm deep and provide privacy from neighbouring windows while creating spatial flow.

Lightness was created by using 50mm timber sections including the 3.2m high bifold doors to the rear elevation. This careful and precise interpretation of client aesthetic objectives was executed through a collaborative approach from the early design stages. The finished product exemplified the client wishes and is a great example of cooperative structural and architectural design.


 

 

 

Finished Project – Cooks and Books

Over the last few years, we’ve partnered with Nimtim Architects on numerous projects, the latest of which is this glass-roofed partial infill extension of a terraced property in South East London. Flooded with light, the new kitchen becomes the hub of the home and provides the homeowners with a flexible space that blends smoothly with the garden beyond. For full project photos visit our Facebook page.

Finished Project – Peckham

We recently completed our latest project with South London-based A Small Studio. Blue was appointed last June to produce an engineering scheme for this single-storey rear extension in Peckham. The project also included some internal remodelling and an oriel window seat.

Finished project – Shakespeare Road

We are pleased to share photos of one of our recently completely projects, the residential refurb of a Victorian property in Poets’ Corner in Herne Hill with Darren Oldfield Architects. Head over to our projects page for some more information, or to our Facebook page for full project images.

Blue at Tate Modern

We are pleased to say that our work is now at Tate Modern! We have worked on a sculptural installation created by Russian artist Erik Bulatov to celebrate the centenary of the Russian revolution.

We were brought onboard for this public art commission by A-Political. The letters were fabricated in a foundry in France that Bulatov has worked with on a number of occasions to create these arresting statements. We checked the site to ensure the existing basement beneath did not become over loaded and advised on how the letters could resist wind and crowd loading.

The sculpture, titled ‘ВПЕРЕД’, shows the word ‘Forward’ spelt out four times in Cyrillic letters. If you head to Tate Modern, look out for the sculpture in front of Switch House. You can’t miss it, each letter is ten feet tall!

 

Finished Project – Acute Intervention

Our latest project with David Stanley Architects was recently completed. John Ruskin Street is a beautiful refurbished Victorian family home designed to offer a more open Living, Cooking and Eating experience.

Structurally, this was a complicated project involving cantilevers, recessed steelwork armatures to support the roof, lots of glass and a multi-pitched roof, which made it all the more interesting to work on.

We’re very pleased with the result, which showcases how to use shape and structure as integral design elements.

Photo by Adelina Iliev Photography

 

Finished Project – Elphinstone Street

Our latest project with Inter Urban Studios is finished. This project had a lovely external cantilever detail, which you can see in the top two photos. Internally, the steel fins that support the glazing run into the main steelwork. It’s great to see the structural details being highlighted and not hidden!