Blue at the Design Museum

Structural Engineering is about creative problem solving and we regularly work on projects in the arts, whether directly with artists or consulting with contractors on the suitability of projects for the public realm. This sculpture for Jaguar LandRover is the latest example.

‘Reductionism’ is a sculpture of an automotive speed form, a model that is created as part of the design process when developing a new car. It’s a representation of the car in its purest form, a vehicle reduced to its essence, which allows designers to study a car’s basic shape, proportions and sense of movement .

Blue Engineering consulted on the sculpture’s suitability for public display at the Design Museum in London, to ensure the structural integrity of an exhibit that was seen by thousands of visitors over the course of the London Design Festival.

The Science Lab in Wallpaper*

Open House London is this weekend. The one weekend of the year where architecture aficionados can get their fix and get a sneak peek in some of London’s most beautiful and unusual buildings, which are normally closed to the public.

A few of the projects we have worked on will be open including The Science Lab, the restored and re-imagine 1930s school building converted by Made with Volume into a family home.

Wallpaper* Magazine, one of the most revered publications for lovers of design and architecture, highlighted the Science Lab as one of their highlights to visit over the weekend.

Read Wallpaper*’s article here.

Wood Awards – Celebrating outstanding design and craftsmanship

Unique staircases are a prominent feature in our portfolio. They present an opportunity for us to marry aesthetics and engineering to create stunning design statements.

We’re delighted that one of our most recent staircases, designed for a private residential development by Borheh Architects, has been shortlisted in the Wood Awards, which recognise, encourage and promote outstanding design, craftsmanship and installation using wood.

Stay tuned for the results, which will be announced in November.

London Construction Awards

Following its success in the Walthamstow Design Awards, the Science Lab, which we worked on with Made with Volume, has been shortlisted in the London Construction Awards for Best Architectural Design of the Year.

This house has a rich history. It started life as a school canteen, science laboratory and art department. It was then used as a recording studio for East 17’s Walthamstow album demo and for Run DMC, and in the nineties became a regular rave venue. Today, the Science Lab has been converted into a beautiful family home and a new architectural landmark for Walthamstow.

 

British Homes Awards Shortlist

We’re thrilled to be on the shortlist for the Sunday Times British Homes Awards in the Home Transformation of the Year category, for our residential project ‘Acute Intervention’ with David Stanley Architects.

The British Homes Awards ‘recognise the talent, effort and innovation of architects, designers… working across the residential property sector today. They celebrate the quality of the homes and communities being created in the UK, showcasing the best in design.’

Stay tuned… the winners will be announced in September.

Winner RIBA National Awards

Following its success in the RIBA London Awards and RIBA Regional Small Project of the year Awards, we’re thrilled to announce that No.49, which we worked on with 31/44 Architects, has scooped up a RIBA National Award!

The RIBA National Awards are given to buildings across the UK recognised as significant contributions to architecture.

Finished Project – Acute Intervention

Our latest project with David Stanley Architects was recently completed. John Ruskin Street is a beautiful refurbished Victorian family home designed to offer a more open Living, Cooking and Eating experience.

Structurally, this was a complicated project involving cantilevers, recessed steelwork armatures to support the roof, lots of glass and a multi-pitched roof, which made it all the more interesting to work on.

We’re very pleased with the result, which showcases how to use shape and structure as integral design elements.

Photo by Adelina Iliev Photography

 

Waltham Forest Design Awards

Congratulations to Made with Volume on being commended for The Science Lab in the 2017 Waltham Forest Design Awards. This was a project we really enjoyed working on and it’s great to see it get the recognition it deserves.

The Science Lab was commended for most creative building reuse. The building started life as a school canteen, science laboratory and art department. It then had an incarnation as a recording complex, was a regular rave venue in the early noughties and has now been transformed into a spacious family home filled with light.

 

Finished Project – Elphinstone Street

Our latest project with Inter Urban Studios is finished. This project had a lovely external cantilever detail, which you can see in the top two photos. Internally, the steel fins that support the glazing run into the main steelwork. It’s great to see the structural details being highlighted and not hidden!